LaqoPrevent

O aplikaciji

Natječaji i nagrade

Moj profil

Tehnička pitanja

O aplikaciji

Kad se počinje bilježiti moja vožnja?

Tvoju vožnju počinjemo bilježiti nakon što smo na temelju senzorskih podataka zaključili da se radi o vožnji.. Ako tijekom tvojeg putovanja ima jako puno mirovanja (npr. iznimno kratko putovanje u gradskoj gužvi), tu vožnju ti nećemo prikazati kako bismo ti osigurali što bolji rezultat. Također, vožnja se bilježi samo ako se tvoje vozilo kreće brzinom većom od 20 km/h.

Kako se računa rezultat pojedine vožnje?

Ocjena vožnje računa se na temelju tvoje brzine i stila vožnje, pri čemu se uračunavaju prekoračenja brzine, nagla ubrzanja, kočenja i skretanja te upotreba mobitela za vrijeme vožnje. Žao nam je, ali računa se i

Vozio/vozila sam auto, ali nemam zabilježenu vožnju. Zašto?

Razlog je što se vožnja „učitava“, odnosno mjerimo koje su stvari bile dobre, a u kojima ima mjesta za poboljšanje. To može trajati i do desetak minuta, pa ti se vožnja može naknadno prikazati. Također nećemo bodovati vožnju ako zapneš u gužvi ili puno vremena provodiš u „leru“. Želimo ti pružiti priliku da rezultat ostvariš bez obzira na vanjske čimbenike koji mogu loše utjecati na tvoju ocjenu.

Naplaćuje li se upotreba programa?

Nikako! To je naš dar tebi kao LAQO korisniku. Želimo pomoći učiniti ulice barem malo sigurnijima, a tebi osigurati zabavu i priliku da osvojiš nagrade.

Kako mogu osvojiti savršen rezultat?

Do magične stotke možeš stići jednostavno – sigurnom vožnjom, što znači da moraš poštovati prometne znakove, ne smiješ se koristiti mobitelom za vrijeme vožnje ili naglo ubrzavati ili kočiti.

Što se računa kao ometanje koncentracije tijekom vožnje?

Svako korištenje mobitelom tijekom vožnje računamo kao ometanje koncentracije.

Kako skupljam značke?

Značke se skupljaju automatski jer su temeljene na podacima o tvojoj vožnji. To znači da nije potreban nikakav trud s tvoje strane osim, naravno, odgovorne vožnje.

Hoće li mi se sudjelovanjem u programu povećati premija police?

Sudjelovanje u programu ne utječe na cijenu police. Štoviše, odgovornu vožnju i ponašanje nagrađujemo brojnim nagradama.

Zašto se bilježi moja vožnja dok sam suvozač?

Program bilježi svaku vožnju. Nažalost moderne tehnologije još uvijek ne prepoznaju jesi li ti za volanom ili netko od tvojih bližnjih :) Kad si suvozač ili putnik, možeš sam odlučiti hoćeš li bilježiti tu vožnju. Jednostavno ugasiš postavke praćenja mobilnosti i lokacije u svojoj LAQO aplikaciji. A ako se odlučiš bilježiti vožnju, možeš pozitivno utjecati na svoje bližnje tako da im ukažeš na njihove potencijalne greške kad su za volanom.

Hoće li mi to utjecati na rezultat?

Moguće je, ali za glavnu nagradu se gleda prosjek vožnji u zadnja tri mjeseca što znači da imaš puno mogućnosti i prilika da utječeš na svoj rezultat.

Hoćete li me pratiti?

LAQO mobilna aplikacija prikuplja podatke o lokaciji korisnika tijekom trajanja praćenja vožnje. Podaci o lokaciji nužni su za ocjenu stila vožnje što uključuje analizu događanja u vožnji (prekoračenje maksimalne dopuštene brzine, brzina, ubrzanje, kočenje i prolazak kroz zavoj) i analizu kontekstualnih čimbenika (vrsta ceste, noćna vožnja, vožnja tijekom najgušćeg prometa.) u skladu s uvjetima programa LaqoPrevent. Program prati tvoju vožnju i rutu, ali s ciljem praćenja same vožnje i ponašanja u prometu, ne krajnje destinacije.

Je li ovo zadiranje u moju privatnost? Kako su riješena moja GDPR prava?

Nakon tvoje privole i suglasnosti, koristimo podatke koji će nam pomoći u analizi tvoje vožnje, a s ciljem korekcije tvog ponašanja u prometu. Poduzeli smo sve tehničke i organizacijske mjere koje osiguravaju zaštitu osobnih podataka i odgovarajuću razinu sigurnosti.

Zašto pratite moju vožnju u taksiju, uberu iako nisam vozač?

Aplikacija prati aktivnosti kretanja, tj. vožnju. Vožnjom se smatra kretanje koje ima prosječnu brzinu veću od 20 km/h. Kada postignete kretanje prosječne brzine veće od 20km/h pokreće se praćenje vožnje kroz LAQO mobilnu aplikaciju. U slučaju da ne želite praćenje određene vožnje, sugeriramo da ugasite GPS opciju. No, vi i kao suvozač aktivno sudjelujete u prometu, tako da i iz te pozicije možete sugerirati korekciju ponašanje primjerice vozača Ubera.

Hoćete li mi naplatiti korištenje naprednog tehnološkog rješenja telematiku?

Ne. Program prevencije LaqoPrevent je u potpunosti dobrovoljan i besplatan, a ako sudjeluješ možeš osvojiti i brojne nagrade.

Natječaji i nagrade

Kako mogu osvojiti nagrade?

‘Odvoziti’ kući sretnih ruku u LaqoPreventu možeš na više načina: kroz timsko i pojedinačno natjecanje te bez natjecanja. O tome ćeš biti obaviješten kroz LAQO mobilnu aplikaciju.

Kako funkcionira timsko natjecanje?

Za uključivanje u timsko natjecanje moraš biti korisnik LaqoPreventa i ispuniti određene uvjete koji će biti navedeni u najavi timskog natjecanja. Sudjelovanje je dobrovoljno tako da se za njega moraš prijaviti unutar LAQO appa. Kriteriji neće uvijek biti isti, već će ovisiti o vrsti izazova koji moraš izvršiti da bi dobio nagradu.

Na koji se način dijelimo u timove?

LAQO mobilna aplikacija svrstat će Članove koji se prijavljuju u natjecanje u timove ovisno o pojedinom natjecanju. Primjerice, možda dođe do ‘okršaja između Francuza i njemaca pa će sukladno tome kakav automobil voziš takva biti i podjela u timove.

Kako funkcionira pojedinačno natjecanje?

Za uključivanje u pojedinačno natjecanje moraš biti LaqoPrevent korisnik i imati određene značke. Značke koje su potrebne za sudjelovanje u natjecanju bit će navedene u najavi natjecanja.

Kako znam da sam pobijedio u pojedinačnom natjecanju?

Jednostavno- aplikacija će ti javiti, no i ovdje će postojati različiti kriteriji. Primjerice, za pojedini izazov bit će dovoljno samo prvi skupiti sve značke, dok će za neki izazovi biti bitno imati najbolju ocjenu od svih koji sudjeluju. U pojedinačnom natjecanju nagrađujemo jednog igrača ili igračicu.

Kako znam da sam pobijedio u timskom natječaju?

Nakon što se uključiš u timsko natjecanje moraš ispuniti zadane zadatke kako bi osvojio nagradu, ali i tvoj tim mora biti bolji od onog suprotnog. Iz pobjedničkog tima bit će nagrađeno 10 (deset) natjecatelja koji su ispunili sve zadatke i ostvarili najveću prosječnu ocjenu vožnje uzimajući u obzir posebne uvjete navedene u prijavi za pojedino natjecanje.

Kako mogu dobiti nagrade bez natjecanja?

U slučaju kad neće biti aktivnih timskih natječaja, ipak ćemo nagraditi odgovorno ponašanje. Deset korisnika koji su u tom kalendarskom mjesecu ostvarili najbolju prosječnu ocjenu vožnje bit će nagrađeni.

Osim mjesečnih i nagrada unutar natjecanja, postoji li još načina za osvojiti nagrade?

Osim ovih nagrada, korisnik s najvišom prosječnom ocjenom vožnje u kvartalu (3 kalendarska mjeseca) bit će nagrađen kvartalnom nagradom. Tu nagradu možeš osvojiti akosi u programu minimalno tri mjeseca i imaš zabilježeno minimalno deset vožnji u tom periodu.

Godišnja nagrada - što je to?

Uz sve prethodno spomenute nagrade na kraju godine najboljeg vozača nagradit ćemo godišnjom nagradom. Još nećemo otkriti što će ona biti, ali sigurni smo da će ti se svidjeti. Ta mogućnost osvajanja godišnje nagrade moraš biti član LaqoPrevent programa barem 3 mjeseca i imati minimalno 25 zabilježenih vožnji.

Mogu li dobiti više nagrada u jednom mjesecu?

U istom mjesecu ne možeš dobiti više nagrada iz gore navedenih, ali možeš istodobno osvojiti nagradu manje vrijednosti u slučajevima kad nagrađujemo osvajanje novih znački.

Na koji način biramo dobitnike nagrada?

Imamo 2 vrste odabira korisnika koje trebamo nagraditi i koristimo pojedini ovisno o vrsti natjecanja. Direct win odabir znači da sustav automatikom na temelju zadanih parametara odabire pobjednike i dodjeljuje im nagrade u aplikaciji. Draw based sustav korisnicima koji su ispunili zadatak natječaja nudi prijavu za sudjelovanje u nagradnom natječaju i onda od prijavljenih korisnika odabiremo pobjednika na temelju složenijih uvjeta od onih u direct win sustavu.

Kako mogu doći do osvojene nagrade?

Sve nagrade koje osvojiš tijekom sudjelovanja u programu možeš preuzeti unutar aplikacije pod oznakom

Moj profil

Na koji se način računa moj ukupni rezultat?

Tvoja ukupna ocjena računa se na temelju brzine i stila vožnje tijekom posljednja tri mjeseca, a uračunavaju se prekoračenja brzine, nagla ubrzanja, kočenja i skretanja te upotreba mobitela za vrijeme vožnje. Ako u početku imaš lošiji rezultat, ne brini se jer upornošću i odgovornom vožnjom uvijek možeš poboljšati rezultat i osvojiti nagrade.

Gdje mogu vidjeti rezultate svojih vožnji?

Nakon svakog nagrađivanja sve LaqoPrevent korisnike obavještavamo notifikacijom u LAQO aplikaciji i objavljujemo dobitnike na

laqo.hr/laqo-prevent/nagradni-natjecaji

Čemu služe moji podaci?

Na temelju rezultata želimo ti ukazati koje su odlike odgovornih vozača te na koje stvari trebaš obratiti pozornost. Podatke koje prikupimo ne dijelimo ni s kim.

Zabilježena mi je distrakcija, a nisam ni surfao/surfala ni tipkao/tipkala po mobitelu.

Na senzor mobitela mogu utjecati i mijenjanje kuta tijekom vožnje te nagla kočenja ili ubrzanja. Kako bi se to izbjeglo, pobrini se da ti je tijekom cijelog putovanja mobitel na sigurnome mjestu.

Kakva je to nova ikona u mojoj aplikaciji?

LaqoPrevent jedan je od mnogih poklona od nas za tebe! Bez brige, još malo strpljenja te molimo i sve ćeš saznati :)

Gdje se pohranjuju moji podaci?

Osobni podaci korisnika pohranjeni su na informacijskim sustavima Organizatora i izvršitelja obrade, unutar Europskog gospodarskog prostora, te se poduzimaju tehničke i organizacijske mjere koje osiguravaju zaštitu osobnih podataka i odgovarajuću razinu sigurnosti kako bi isti bili sačuvani od neovlaštenog pristupa, brisanja, mijenjanja ili gubitka podataka. U svrhu pružanja usluga iz programa LaqoPrevent, izvršitelj obrađuje osobne podatke u ime Organizatora te provodi analitiku telemetrijskih podataka ponašanja korisnika u vožnji. Izvršitelju obrade nije poznat identitet korisnika programa LaqoPrevent.

Koje podatke ćete koristiti?

U svrhu pristupanja programu LaqoPrevent, LAQO koristi nužne osobne podatke kao što su podaci o aktivnom korisničkom računu na LAQO aplikaciji i važećoj polici LAQO obveznog i kasko osiguranja. U svrhu praćenja vožnje u skladu s uvjetima programa, LAQO prikuplja podatke o lokaciji, ubrzanju, orijentaciji vozila, smjeru magnetskog polja Zemlje, korištenju handsfree funkcionalnosti, uspostavljenim pozivima i njihovom trajanju, kretanju vozila, stanju baterije i power saving modu, stanju mreže, korištenju bluetooth funkcionalnosti, vremenu kao i dozvole za prikupljanje podataka. Svi prikupljeni podaci u potpunosti su sigurni.

Kome su sve poznati moji podaci?

Croatia osiguranje kao organizator programa LaqoPrevent, štiti tvoju privatnost i obrađuje samo one osobne podatke koji su nužni za svrhu za koju su prikupljeni, a to je praćenje tvoje vožnje i ponašanja u prometu. Sve podatke korisnika pohranjujemo na našim informacijskim sustavima, unutar Europskog gospodarskog prostora, i poduzimamo tehničke i organizacijske mjere koje osiguravaju njihovu zaštitu i odgovarajuću razinu sigurnosti kako bi bili sačuvani od neovlaštenog pristupa, brisanja, mijenjanja ili gubitka. Kao što vidiš, tvoji podaci su sigurni i nisu dostupni trećim stranama.

Mogu li izbrisati svoje podatke s appa?

Možeš nas tražiti brisanje svojih osobnih podataka ako više ne postoji pravna osnova za daljnju obradu i pohranu. Svoj korisnički račun unutar LAQO aplikacije možeš izbrisati u svakom trenutku.

Hoće li drugi korisnici programa moći vidjeti moje podatke?

Ne. Tvoji podaci su u potpunosti sigurni i neće se dijeliti trećim stranama. Poduzeli smo sve tehničke i organizacijske mjere koje osiguravaju zaštitu osobnih podataka i odgovarajuću razinu sigurnosti.

Tehnička pitanja

Zašto mi se ne bilježe vožnje a učlanio sam se u program?

Potrebno je provjeriti sva dopuštenja na mobitelu: Otvoriti LaqoPrevent izbornik, otići u Postavke - postaviti Lokacijske usluge na Uvijek i uključiti senzor pokreta. Provjeriti je li pod Baterija odabrano “dopusti pozadinsku aktivnost” te Optimizacija potrošnje baterije mora biti isključena. Kod nekih uređaja (najčešće Xiaomi) pod Dopuštenja mora uvijek biti uključen i Autostart.

Kako isključiti obavijesti o vožnji i pokretima na Androidu?

Otvoriti LaqoPrevent izbornik, otići u Postavke - Obavijesti - isključiti Chanel name (ime kanala) na oba mjesta. Obavijesti se više neće prikazivati.

Mogu li pauzirati vožnje u slučaju da ja ne vozim?

Ako ne voziš automobil i želiš privremeno pauzirati LaqoPrevent, to možeš jednostavno učiniti na naslovici klikom na gumb Pauziraj bilježenje vožnji. Kako bi nastavio sudjelovati u LaqoPreventu, potrebno je ponovo pokrenuti bilježenje vožnji.

Koji mobiteli podržavaju program?

Za uključenje u program na svom mobitelu moraš imati instaliranu najmanje iOS 14 verziju za iPhone odnosno verziju 9 operativnog sustava za Android.

Koje postavke na mobitelu moraju biti omogućene za sudjelovanje u programu?

Za bilježenje tvoje vožnje te davanje savjeta i nagrada na mobitelu trebaju biti uključene opcije GPS i mobilnost, a na Androidu i pohrana podataka. Bez brige, pri uključivanju u program pitamo te za dopuštenja.

Zašto aplikacija brže troši bateriju?

Naša aplikacija, u prosjeku, troši bateriju kao i ostale aplikacije takve vrste i namjene.

Mobitel mi nije zabilježio dolazni ili odlazni poziv, vožnju, naglo kočenje ili ubrzanje. Zašto?

Koliko god da je tehnologija napredna, ipak se može katkad dogoditi da postoji manje vremensko odstupanje zabilježenih podataka u odnosu na vrijeme kad se vožnja uistinu dogodila. Također, različite vrste mobitela imaju različite senzore pa tako mogu imati i različito vrijeme odstupanja.

Imaš pitanja? Tu smo.

Javi nam se na chat, pošalji nam e-mail ili nas nazovi.

Učitavam sadržaj...