LaqoPrevent

Na koji se način računa moj ukupni rezultat?

Tvoja ukupna ocjena računa se na temelju brzine i stila vožnje tijekom posljednja tri mjeseca, a uračunavaju se prekoračenja brzine, nagla ubrzanja, kočenja i skretanja te upotreba mobitela za vrijeme vožnje. Ako u početku imaš lošiji rezultat, ne brini se jer upornošću i odgovornom vožnjom uvijek možeš poboljšati rezultat i osvojiti nagrade.

Kad se počinje bilježiti moja vožnja?

Tvoju vožnju počinjemo bilježiti nakon što smo na temelju senzorskih podataka zaključili da se radi o vožnji.. Ako tijekom tvojeg putovanja ima jako puno mirovanja (npr. iznimno kratko putovanje u gradskoj gužvi), tu vožnju ti nećemo prikazati kako bismo ti osigurali što bolji rezultat. Također, vožnja se bilježi samo ako se tvoje vozilo kreće brzinom većom od 20 km/h. 

Kako se računa rezultat pojedine vožnje?

Ocjena vožnje računa se na temelju tvoje brzine i stila vožnje, pri čemu se uračunavaju prekoračenja brzine, nagla ubrzanja, kočenja i skretanja te upotreba mobitela za vrijeme vožnje. Žao nam je, ali računa se i handsfree.

Čemu služe moji podaci?

Na temelju rezultata želimo ti ukazati koje su odlike odgovornih vozača te na koje stvari trebaš obratiti pozornost. Podatke koje prikupimo ne dijelimo ni s kim.

Vozio/vozila sam auto, ali nemam zabilježenu vožnju. Zašto?

Razlog je što se vožnja „učitava“, odnosno mjerimo koje su stvari bile dobre, a u kojima ima mjesta za poboljšanje. To može trajati i do desetak minuta, pa ti se vožnja može naknadno prikazati. Također nećemo bodovati vožnju ako zapneš u gužvi ili puno vremena provodiš u „leru“. Želimo ti pružiti priliku da rezultat ostvariš bez obzira na vanjske čimbenike koji mogu loše utjecati na tvoju ocjenu.

Koji mobiteli podržavaju program?

Za uključenje u program na svom mobitelu moraš imati instaliranu najmanje iOS 14 verziju za iPhone odnosno verziju 9 operativnog sustava za Android. 

Koje postavke na mobitelu moraju biti omogućene za sudjelovanje u programu?

Za bilježenje tvoje vožnje te davanje savjeta i nagrada na mobitelu trebaju biti uključene opcije GPS i mobilnost, a na Androidu i pohrana podataka. Bez brige, pri uključivanju u program pitamo te za dopuštenja.

Naplaćuje li se upotreba programa?

Nikako! To je naš dar tebi kao LAQO korisniku. Želimo pomoći učiniti ulice barem malo sigurnijima, a tebi osigurati zabavu i priliku da osvojiš nagrade.

Kako mogu doći do osvojene nagrade?

Sve nagrade koje osvojiš tijekom sudjelovanja u programu možeš preuzeti unutar aplikacije pod oznakom Nagrade.

Kako mogu osvojiti savršen rezultat?

Do magične stotke možeš stići jednostavno – sigurnom vožnjom, što znači da moraš poštovati prometne znakove, ne smiješ se koristiti mobitelom za vrijeme vožnje ili naglo ubrzavati ili kočiti.

Mobitel mi nije zabilježio dolazni ili odlazni poziv, vožnju, naglo kočenje ili ubrzanje. Zašto?

Koliko god da je tehnologija napredna, ipak se može katkad dogoditi da postoji manje vremensko odstupanje zabilježenih podataka u odnosu na vrijeme kad se vožnja uistinu dogodila. Također, različite vrste mobitela imaju različite senzore pa tako mogu imati i različito vrijeme odstupanja.

Što se računa kao ometanje koncentracije tijekom vožnje?

Svako korištenje mobitelom tijekom vožnje računamo kao ometanje koncentracije.

Zašto aplikacija brže troši bateriju?

Naša aplikacija, u prosjeku, troši bateriju kao i ostale aplikacije takve vrste i namjene. 

Hoće li mi se sudjelovanjem u programu povećati premija police?

Sudjelovanje u programu ne utječe na cijenu police. Štoviše, odgovornu vožnju i ponašanje nagrađujemo brojnim nagradama.

Zabilježena mi je distrakcija, a nisam ni surfao/surfala ni tipkao/tipkala po mobitelu.

Na senzor mobitela mogu utjecati i mijenjanje kuta tijekom vožnje te nagla kočenja ili ubrzanja. Kako bi se to izbjeglo, pobrini se da ti je tijekom cijelog putovanja mobitel na sigurnome mjestu.

Kako skupljam značke?

Značke se skupljaju automatski jer su temeljene na podacima o tvojoj vožnji. To znači da nije potreban nikakav trud s tvoje strane osim, naravno, odgovorne vožnje.

Kakva je to nova ikona u mojoj aplikaciji?

LaqoPrevent jedan je od mnogih poklona od nas za tebe! Bez brige, još malo strpljenja te molimo i sve ćeš saznati :)

Zašto se bilježi moja vožnja dok sam suvozač?

Program bilježi svaku vožnju. Nažalost moderne tehnologije još uvijek ne prepoznaju jesi li ti za volanom ili netko od tvojih bližnjih :)  Kad si suvozač ili putnik, možeš sam odlučiti hoćeš li bilježiti tu vožnju. Jednostavno ugasiš postavke praćenja mobilnosti i lokacije u svojoj LAQO aplikaciji. A ako se odlučiš  bilježiti vožnju, možeš pozitivno utjecati na svoje bližnje tako da im ukažeš na njihove potencijalne greške kad su za volanom.

Hoće li mi to utjecati na rezultat?

Moguće je, ali za glavnu nagradu se gleda prosjek vožnji u zadnja tri mjeseca što znači da imaš puno mogućnosti i prilika da utječeš na svoj rezultat. 

Gdje se pohranjuju moji podaci?

Osobni podaci korisnika pohranjeni su na informacijskim sustavima Organizatora i izvršitelja obrade, unutar Europskog gospodarskog prostora, te se poduzimaju tehničke i organizacijske mjere koje osiguravaju zaštitu osobnih podataka i odgovarajuću razinu sigurnosti kako bi isti bili sačuvani od neovlaštenog pristupa, brisanja, mijenjanja ili gubitka podataka. U svrhu pružanja usluga iz programa LaqoPrevent, izvršitelj obrađuje osobne podatke u ime Organizatora te provodi analitiku telemetrijskih podataka ponašanja korisnika u vožnji. Izvršitelju obrade nije poznat identitet korisnika programa LaqoPrevent.

Koje podatke ćete koristiti?

U svrhu praćenja vožnje u skladu s uvjetima programa LaqoPrevent, LAQO mobilna aplikacija prikuplja podatke temeljene na GPS-u i funkcijama pokreta za koje daješ privolu kad se uključuješ u program. Svi podaci su u potpunosti anonimizirani i sigurni. 

Kome su sve poznati moji podaci?

Croatia osiguranje kao organizator programa LaqoPrevent, štiti privatnost korisnika i obrađuje samo one osobne podatke koji su nužni za svrhu za koju su prikupljeni, a to je praćenje vožnje korisnika i ponašanja u prometu. Podaci su u potpunosti anonimni, sigurni te nisu dostupni trećim stranama. 

Hoćete li me pratiti?

LAQO mobilna aplikacija prikuplja podatke o lokaciji korisnika tijekom trajanja praćenja vožnje. Podaci o lokaciji nužni su za ocjenu stila vožnje što uključuje analizu događanja u vožnji (prekoračenje maksimalne dopuštene brzine, brzina, ubrzanje, kočenje i prolazak kroz zavoj) i analizu kontekstualnih čimbenika (vrsta ceste, noćna vožnja, vožnja tijekom najgušćeg prometa.) u skladu s uvjetima programa LaqoPrevent. Program prati tvoju vožnju i rutu, ali s ciljem praćenja same vožnje i ponašanja u prometu, ne krajnje destinacije. 

Je li ovo zadiranje u moju privatnost? Kako su riješena moja GDPR prava?

Nakon tvoje privole i suglasnosti, koristimo podatke koji će nam pomoći u analizi tvoje vožnje, a s ciljem korekcije tvog ponašanja u prometu. Poduzeli smo sve tehničke i organizacijske mjere koje osiguravaju zaštitu osobnih podataka i odgovarajuću razinu sigurnosti. 

Mogu li izbrisati svoje podatke s appa?

Svi tvoji podaci su anonimizirani, a svoj korisnički račun možeš izbrisati u svakom trenutku unutar LAQO aplikacije.

Hoće li drugi korisnici programa moći vidjeti moje podatke?

Ne. Podaci su u potpunosti anonimizirani, sigurni i neće se dijeliti trećim stranama. Poduzeli smo sve tehničke i organizacijske mjere koje osiguravaju zaštitu osobnih podataka i odgovarajuću razinu sigurnosti.

Zašto pratite moju vožnju u taksiju, uberu iako nisam vozač?

Aplikacija prati aktivnosti kretanja, tj. vožnju. Vožnjom se smatra kretanje koje ima prosječnu brzinu veću od 20 km/h. Kada postignete kretanje prosječne brzine veće od 20km/h pokreće se praćenje vožnje kroz LAQO mobilnu aplikaciju. U slučaju da ne želite praćenje određene vožnje, sugeriramo da ugasite GPS opciju. No, vi i kao suvozač aktivno sudjelujete u prometu, tako da i iz te pozicije možete sugerirati korekciju ponašanje primjerice vozača Ubera. 

Hoćete li mi naplatiti korištenje naprednog tehnološkog rješenja telematiku?

Ne. Program prevencije LaqoPrevent je u potpunosti dobrovoljan i besplatan, a ako sudjeluješ možeš osvojiti i brojne nagrade. 

Imaš pitanja? Tu smo.

Javi nam se na chat, pošalji nam e-mail ili nas nazovi.