Što su točno bonus i malus?

22. rujna, 2020.

bonusmalus_w1940_34c5ebf3e9.png

Cijena police Obveznog osiguranja vozila ovisi o brojnim faktorima, a među važnijima su bonus i malus. Evo kako se određuju.

Obvezno osiguranje vozila, kako mu ime sugerira, propisano je zakonom i ovu policu moraju ugovoriti svi koji misle svojim vozilom izići na cestu. S obzirom na to da je riječ o nečemu toliko svakodnevnom, zapravo relativno malo ljudi zna kako se njegova cijena računa i što sve na nju utječe. 

Ovo osiguranje pokriva štetu koju u slučaju prometne nesreće nanesete drugim osobama ili koja nastane na njihovim stvarima, tako da je njegova cijena usko povezana s vjerojatnošću da izazovete nezgodu zbog koje će osiguranje morati isplatiti odštetu.

Kad se izračunava cijena, u obzir se uzimaju karakteristike vašeg automobila poput marke, starosti i snage te vas kao vozača poput vaših godina, županije u kojoj živite ili mjesta u kojem imate prebivalište ili boravište

No na konačni iznos koji ćete morati platiti najviše utječe vaša vozačka povijest, odnosno jeste li u protekloj godini prijavljivali štetne događaje. Pri izračunavanju cijene autoosiguranja vaša se vozačka povijest nagrađuje ili kažnjava sustavom bonusa i malusa. 

Što su bonus i malus?

Bonus za autoosiguranje postotak je popusta, dok je malus za autoosiguranje postotak dodatka na cijenu osiguranja, a hoće li vam se u cijenu police uračunati bonus ili dodati malus ovisi o tome jeste li protekloj godini prouzročili prometnu nesreću.

U pravilu biste trebali plaćati punu cijenu kad prvi put osiguravate vozilo. No ako vam se u narednoj godini ne dogodi nikakva nezgoda zbog koje je vaše osiguranje moralo isplatiti odštetu, ostvarujete pravo na popust od  5% (bonus), čime vas osiguranje nagrađuje jer ste bili tako dobar vozač.  

Za svaku godinu u kojoj ne izazovete nezgodu dobivate dodatnih 5% bonusa. Najveći zakonom dopušteni bonus iznosi 50% tako da bi vam, u teoriji, trebalo deset godina bez skrivljene štete kako biste ga mogli ostvariti. 

Ali ako izazovete nezgodu zbog koje osiguranje mora platiti odštetu, na iznos premije dodaje se određeni postotak, odnosno malus. Ako je bonus nagrada za vozačku godinu bez nesreća, malus je svojevrsna kazna za nepažnju. 

Što ako prodam automobil?

Sustav bonusa i malusa vezan je uz vašu vozačku povijest, ali je polica obveznog osiguranja istodobno vezana uz vaš automobil. Ta činjenica može izazvati dosta konfuzije pri prodaji automobila. 

U pravilu je prijenos bonusa na druge osobe moguć samo u slučajevima prijenosa vlasništva automobila na bračnog partnera. Drugo često pitanje vezano je uz prijenos bonusa u slučaju kupnje novog automobila. Kako se bonus veže za vašu vozačku povijest, a ne za konkretno vozilo koje osiguravate, stečeni popusti ostat će vam i kada budete ugovarali policu za novi automobil. 

Kako do većeg bonusa?

Do većeg bonusa ipak možete doći, i to ne samo savršeno vozeći godinama. U osiguravateljskoj terminologiji postoji nešto što se zove dupliciranje bonusa autoosiguranja. Neke osiguravajuće kuće svojim korisnicima omogućuju da zarađeni bonus preslikaju na prvu policu užeg člana obitelji, a da se pritom njihov ne smanji. Na primjer, ako otac ima bonus od 35%, taj postotak popusta može preslikati na prvu policu osiguranja svoje kćeri.

Osim toga, mnoge osiguravajuće kuće imaju "bonus dobrodošlice", odnosno određeni postotak bonusa na prvu ugovorenu policu obveznog osiguranja vozila. LAQO osiguranje tako nudi 50% bonus za svaku prvu ugovorenu policu obveznog osiguranja vozila.

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...