Obvezno osiguranje

Što se mora, napokon stvarno nije teško.

Ako voziš, moraš imati Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti. Tako se zove jer je propisano zakonom i potrebno je za registraciju. No, iako ga moraš ugovoriti, to ne znači da ugovaranje mora biti gnjavaža.

Zašto ti treba Obvezno?

Obvezno ti treba jer si dužan imati osiguranje dok god je tvoje vozilo u prometu. Ako skriviš prometnu nezgodu to znači da će se primjerice troškovi popravka tuđeg oštećenog vozila naplatiti iz tvog Obveznog osiguranja. Međutim, svakako te molimo da prije kupovine police proučiš informacije o proizvodu i uvjete osiguranja jer ćeš jedino na taj način dobiti cjelovitu informaciju o proizvodu koji kupuješ.  

Olakšaj si život. Uzmi Obvezno osiguranje bez nepotrebne zezancije po super cijeni.

Što je pokriveno, a što nije?

Obveznim je pokriveno:

 • tjelesne ozljede i narušavanje zdravlja, smrt
 • uništenje ili oštećenje stvari prouzrokovano trećoj osobi osiguranim vozilom, osiguranim vučnim ili priključnim vozilom i ostala pokrića sukladno uvjetima osiguranja.

Obveznim nije pokriveno:

 • šteta na stvarima koje su se nalazile u vozilu ili na vozilu, a koje si, kao vlasnik vozila kojim je prouzročena šteta, preuzeo radi prijevoza
 • šteta na stvarima vlasnika, suvlasnika ili drugih korisnika vozila kojim je prouzročena šteta
 • šteta vozaču vozila kojim je prouzročena šteta i njegovim srodnicima te drugim osobama zbog smrti ili tjelesne ozljede vozača
 • šteta nastala za vrijeme prijevoza vozila drugim vozilom
 • šteta prouzročena potresom, ratom, terorizmom i ostale štete isključene uvjetima osiguranja.

Za više informacija provjeri uvjete osiguranja.

Trebaš pomoć prilikom ugovaranja police?

Ostavi nam svoje podatke i kontaktirat ćemo te u najkraćem roku.

Klikom na gumb potvrđuješ da si pročitao/la Informaciju o zaštiti osobnih podataka te da si upoznat/a s njihovom pohranom, čuvanjem i obradom kao i s ostalim pravima vezanima uz zaštitu osobnih podataka.

Dodatne opcije

Sigurnosti nikad dosta. Uzmi dodatne opcije i još bolje zaštiti sebe, putnike i vozilo. Za ugovaranje opcije Sudar sa životinjom javi nam se i sve ćemo riješiti.

Ako uz Obvezno ugovoriš i Kasko, automatski su ti uključene opcije Tuča, Lom stakla i Sudar sa životinjom pa ih ne trebaš dodatno ugovarati.

Najčešća pitanja

Što sve utječe na cijenu moje police?

Na cijenu osiguranja utječu različiti faktori kao što su snaga vozila, dob vlasnika vozila, vlasništvo vozila, registarska oznaka, sustav bonus – malus, način plaćanja, svrha vozila te nosivost kod teretnih vozila.

Mogu li osigurati motocikl, teretno vozilo ili radni stroj?

U LAQO osiguranju možeš osigurati osobne automobile, motocikle ili teretna vozila do 3,5 tone.

Vrijedi li moje Obvezno osiguranje i u inozemstvu?

Da, tvoje LAQO Obvezno osiguranje vrijedi u svim državama članicama Sustava zelene karte.

Mogu li otkazati policu osiguranja nakon kupnje?

14 dana nakon kupnje imaš pravo na jednostrani raskid ugovora o osiguranju, a mi ti u tom slučaju vraćamo preostali iznos premije.

Što se događa s policom u slučaju prodaje vozila?

Ako prodaš vozilo, polica Obveznog i/ili Kasko osiguranja postaje vlasništvo novog vlasnika vozila.

Mogu li kupiti samo Kasko osiguranje bez Obveznog?

Da, Kasko i Obvezno odvojeni su proizvodi i mogu se zasebno kupiti.

Što pokriva Kasko basic dodatno pokriće?

Kasko basic pokriva štetu na tvom vozilu ako skriviš prometnu nezgodu zbog koje je aktivirano tvoje obvezno osiguranje. Osim manjih, Kasko basic pokriva i velike štete, a najviše do tržišne vrijednosti osiguranog vozila.

Kako funkcionira Zaštita bonusa?

Početni bonus u LAQO osiguranju iznosi 50%. Svaki sljedeći put kad ugovaraš Obvezno, tvoj bonus ovisi o dvije stvari: 1. broju prometnih nezgoda uzrokovanih tvojom krivnjom 2. broju godina bez uzrokovane prometne nezgode. Za prometnu nezgodu nastalu tvojom krivnjom, a zbog koje se aktivira tvoje obvezno osiguranje, tvoj će se početni bonus od 50% umanjiti za 15%. Da bi se ponovno ostvarilo izgubljenih 15%, 3 godine ne smiješ izazvati prometnu nezgodu. Ako ugovoriš Zaštitu bonusa, bonus će ti ostati jednak čak i ako skriviš jednu prometnu nezgodu i nećeš morati čekati 3 godine da ga vratiš na 50%.

Mogu li naknadno ugovoriti dodatne opcije i Kasko?

Kasko uvijek možeš naknadno ugovoriti, a dodatne opcije možeš ugovoriti kad ugovaraš i Obvezno.

Vrijedi li polica Obveznog osiguranja ako vozilom ne upravlja ugovaratelj?

Da, polica Obveznog osiguranja vrijedi i za vozača koji uz suglasnost vlasnika upravlja vozilom.

Koja je razlika između Obveznog i Kasko osiguranja?

Ako prometna nezgoda nastane tvojom krivnjom, Obvezno osiguranje pokriva troškove popravka tuđih stvari i vozila te nematerijalnu štetu nanesenu drugim osobama. Primjerice, ako skriviš sudar i oštetiš nečije vozilo, troškovi popravka tuđeg vozila naplatit će se iz tvog obveznog osiguranja. Ako nemaš Kasko, a i tvoje je vozilo oštećeno u sudaru, popravak ćeš morati platiti sam/sama. Osim štete na tvom vozilu nastale prometnom nezgodom, Kasko pokriva i štetu nastalu krađom ili provalom, padom predmeta, snijega ili dijela zgrade, olujom, poplavom ili bujicom, požarom, tučom, udarom groma i dr.

Koje dodatne opcija osiguranja postoje u LAQO osiguranju?

U LAQO osiguranju nudimo ti sljedeće dodatne opcije: Vuča i asistencija, Vozač i putnici, Lom stakla, Zaštita bonusa, Tuča, Kasko basic i Sudar sa životinjom.

Čemu služe dodatne opcije osiguranja?

Dodatne opcije služe tome da, uz Obvezno i Kasko, još bolje zaštitiš sebe, putnike i vozilo.

Mogu li prijaviti štetu po svojoj polici Obveznog osiguranja?

Ne ako se radi o šteti na stvarima ili o tjelesnim povredama koje si pretrpio/la kao vozač. Naime, štetu po tvojoj polici Obveznog osiguranja prijavljuje vlasnik oštećenog vozila ili imovine. Štetu po svojoj polici možeš prijaviti ako imaš ugovorene dodatne opcije ili kasko osiguranje ili ako si pretrpio tjelesne povrede kao putnik u vozilu.

Ako uzrokujem prometnu nezgodu, po čijoj se polici prijavljuje šteta?

Ako prometna nezgoda nastane tvojom krivnjom, šteta se prijavljuje po polici tvog Obveznog osiguranja. Štetu uglavnom ne prijavljuješ ti, nego oštećenik. Ako imaš Kasko osiguranje, štetu možeš prijaviti po svojoj kasko polici ili po dodatnom pokriću Kasko basic koje možeš ugovoriti uz policu obveznog osiguranja.

Kada mi je potrebna Zelena karta?

Zelena karta ti nije potrebna za ulazak na područje bilo koje države članice Europske unije odnosno Europskog gospodarskog prostora (EU + Island, Lichtenstein, Norveška) te Andore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Švicarske. No preporučamo ti da je ipak imaš sa sobom jer je potrebna u slučaju prometne nesreće budući da sadrži sve podatke koje je potrebno dati drugim sudionicima nesreće i policiji.

Za ulazak u ostale države članice Sustava zelene karte: Albaniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Iran, Izrael, Maroko, Moldaviju, Rusiju, Tunis, Tursku i Ukrajinu, potrebno je predočiti valjanu Zelenu kartu u elektronskom ili papirnatom obliku.

Zelenu kartu možeš pronaći na svojem emailu i u LAQO aplikaciji zajedno s osiguranjem. 

Kako mogu ugovoriti dodatnu opciju Sudar sa životinjom?

Za ugovaranje dodatne opcije Sudar sa životinjom potrebno nas je kontaktirati na info@laqo.hr ili nam se javi na Whatsapp, Viber i Messenger, a možeš nas kontaktirati i na 072 072 072.

Imaš LAQO osiguranje? Skini LAQO aplikaciju i imaj sve nadohvat ruke!

 • Brzi pregled osiguranja
 • Svi dokumenti na jednom mjestu
 • Jednostavna prijava štete
 • Popusti za manju kilometražu
 • Nagrade unutar LaqoPrevent programa prevencije
Učitavam sadržaj...