Kako smo pomogli jednoj profesorici da ne brine o nezgodama dok putuje po Europi

16. prosinca, 2020.

laqoblog_ivanabilic_w1940_1b52f0c984.jpg

Korisnica LAQO osiguranja Ivana Bilić ispričala nam je kako joj osiguranje vozila česta putovanja čini lakšim

Posao sveučilišnog profesora nije samo predavanje. Često se putuje, a ja uživam upoznavati različite vozačke kulture 

Ivana Bilić izvanredna je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Kako nam kaže, ljudi imaju vrlo ograničen uvid u posao sveučilišnog profesora. Sjećamo ih se u ulogama predavača, no u svakodnevici profesora najveći dio vremena ipak odlazi na druge oblike akademskog rada. Bilić, na primjer, radi na brojnim projektima međunarodnog karaktera, zbog čega puno vremena provodi u automobilu.

"Ja pripadam onoj skupini vozača koji godišnje prijeđu više od 20 tisuća kilometara, a često autom putujem i van zemlje. Trenutni automobil imam tek tri godine, uključujući i ovu po svemu drugačiju, a već sam bila u Pragu, Austriji, Albaniji, Srbiji. Zbilja često vozim te duže relacije", govori. 

“Svaka zemlja ima svoju prometnu kulturu”

Ono što je svaki put malo iznenadi je koliko različite mogu biti vozačke navike i kultura vožnje od zemlje do zemlje. “Često se dogodi da, kada dođete u neku novu zemlju, jasno osjetite kako je kultura prometa drugačija, kako postoje brojne sitne razlike u navikama i neformalnim pravilima koje su bitno drugačije od onih na koje ste navikli”, govori.  

Kao jedan takav primjer navodi putovanje u Albaniju. “Tamo je promet strašno gust, često je organiziran oko kružnih tokova na kojima voze sva zamisliva vozila, automobili, manji kamioni, biciklisti. Ja sam inače iskusan i siguran vozač, no do trenutka kada sam izašla iz grada, nisam mogla progovoriti jer je vožnja po tim ulicama izisikivala maksimalnu koncentraciju. No drugi su sudionici u prometu bili vrlo blagonakloni prema meni. Čim bi vidjeli strane registracije, sve im je bilo jasno pa su mi prepuštali prednost”, smije se Bilić.

“Događale su mi se nezgode iz rubrike “vjerovali ili ne”

No, iako je iza nje dosta kilometara i iako priznaje da voli i ponešto brže automobile, u svojoj vozačkoj karijeri koja se bliži dvadesetoj godini, za prijaviti ima tek nekoliko sitnih ogrebotina. No, i na putovanjima joj se događalo i da joj je od koristi bilo kasko osiguranje vozila.  

Na putovanju u Brnu sam automobil ostavila na parkiralištu i pronašla ga sa sitnom ogrebotinom. Netko me očito bio očešao i tada sam bila jako sretna što sam imala policu kasko osiguranja. Kako bi ja našla osobu koja me ogrebala u stranoj zemlji? Vjerojatno nikako. Pogotovo uz cijelu barijeru stranog jezika, tako da sam imala puno sreće što sam imala kasko”, govori.

A koliko je promet često nepredvidljiv, govori i jedna anegdota koju je doživjela na otoku Čiovu. “Kad smo već kod ogrebotina, imala sam i jednu nezgodu iz rubrike “vjerovali ili ne”. Vozila sam cestom uz plažu na Čiovu, vjetar je bio dosta jak. I u jednom trenutku, podigao je jedan suncobran pod kojim je bila obitelj iz Poljske. Taj je suncobran, nošen vjetrom, krenuo na potpuno drugu stranu, ali je nekako, već u sljedećem trenutku, udario o moju šajbu”, smije se. 

Na kraju se, jezičnoj barijeri usprkos, uspjela sporazumjeti s vlasnicima suncobrana, a štetu u visini od desetak tisuća kuna na koncu je pokrilo njihovo osiguranje od nezgode. 

“Ne želim živjeti brinući o stvarima koje posjedujem”

Bilić kaže da i ona ulaže u različite osigurateljne proizvode, jer želi živjeti uz što manje opterećenja i brige. “Ne želim provesti svoj život u konstantnoj brizi oko stvari koje posjedujem. Policom osiguranja kupujem mirnoću i bezbrižnost. Nikada ne znate što se može dogoditi”, kaže. Ivana je, tako, odnedavno klijentica LAQO osiguranja, novog branda pod kapom Croatia osiguranja i prvim 100% digitalnim osiguranjem vozila na domaćem tržištu. 

"Odluka da prijeđem na LAQO osiguranje nije, moram priznati, bila posve laka, no na sreću, sve što je uslijedilo nakon te odluke, jest", kaže Bilić. Navikla je na osobniji pristup u prodaji osiguranja, a kod LAQO osiguranja cijeli je proces kupnje police bio digitalan. "Istražila sam više ponuda na tržištu. Imala sam malu dilemu oko kupnje, jer je bilo potpuno drugačije. Cjenovno je pak bilo bolje od drugih osiguranja. Zbog toga sam išla i uspoređivati sadržaj svih polica. No, kada sam se odlučila ugovoriti LAQO, sve ostalo je zbilja bilo lako. Zbilja je user friendly, a ovakvo digitalno rješenje, iako na njega možda još nismo navikli, zbilja olakšava život", zaključuje.

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...