Pripremi auto za vrućine uz ove jednostavne korake

11. srpnja, 2023.

Ljeto može biti teško razdoblje za tvoj auto zbog visokih temperatura, sunca i drugih faktora koji mogu utjecati na njegov rad. Kako bi što bolje zaštitio svoj auto i osigurao sebi i bližnjima sigurno i udobno putovanje, važno je poduzeti nekoliko koraka za pripremu:

 

1. Provjeri rashladni sustav
Redovito provjeravaj razinu rashladne tekućine u sustavu hlađenja motora. Ako je potrebno, nadopuni rashladnu tekućinu ili ju zamijeni. Održavanje optimalne temperature motora pomaže u sprječavanju pregrijavanja.

 

2. Provjeri klima uređaj
Vrućine zahtijevaju učinkovit rad klima uređaja. Ako primijetiš bilo kakve probleme s hlađenjem ili neugodne mirise, odvedite automobil u servis kako bi provjerio sustav klimatizacije i odmah ga napunio.

 

3. Provjeri stanje guma
Visoke temperature mogu negativno utjecati na tlak u gumama. Provjeri tlak u gumama i uvjeri se da je u skladu s preporukama proizvođača. Također, obrati pažnju na istrošenost guma i zamijeni ih ako je potrebno. Redovito održavanje guma povećava sigurnost i smanjuje rizik od pucanja gume zbog ekstremnih temperatura.

 

4. Zaštita od sunca
Parkiraj automobil u hladu, ali pazi da nema smole na drvetu jer vidjeti smolu na vozilu nije najsretnije iskustvo. Ako nemaš pristup sjeni, koristi zaštitne navlake za prozore i vjetrobransko staklo kako bi spriječio pregrijavanje unutrašnjosti vozila. 

 

5. Redovito mijenjaj ulje i filtere
Vruće vrijeme može ubrzati trošenje ulja u motoru. Provjeri preporuke proizvođača vozila i redovito mijenjaj ulje i filtere kako bi osigurao optimalno podmazivanje motora.

 

6. Održavaj bateriju
Visoke temperature mogu negativno utjecati na trajanje akumulatora. Provjerite njegovu razinu napunjenosti i pobrini se da su priključci čisti i dobro pričvršćeni. Ako je baterija starija ili pokazuje znakove slabosti, razmisli o zamjeni prije nego što dođe do kvara.

 

7. Provjeri tekućine
Redovito provjeravaj razinu i kvalitetu tekućina u vozilu, kao što su ulje za kočnice i tekućina za pranje vjetrobranskog stakla. Toplina može ubrzati isparavanje tekućina, pa je važno da ostanu na optimalnoj razini.

 

8. Nosi prikladnu opremu za hitne situacije
 U slučaju da se dogodi kvar ili neki drugi problem na cesti, pri ruci je dobro imati osnovne alate, rezervni kotač, kabel za pokretanje baterije i prvu pomoć. Također, provjeri jesu li registracija, osiguranje i servis automobila aktivni i obavljeni kako bi izbjegao neugodnosti tijekom putovanja.

 

9. Održavaj pravilan razmak
U ljetnim mjesecima često dolazi do povećanja prometa, pa je važno održavati pravilan razmak između vozila kako bi izbjegli sudare i reagirali na vrijeme ako dođe do naglog zaustavljanja.

 

10. Budi spreman za dugotrajna putovanja
Ako planiraš dugačka putovanja u ljetnim mjesecima, svakako provjeri sve dijelove vozila prije puta. Održavaj rezervni kotač i alat u dobrom stanju, te provjeri pritisak u rezervnom kotaču. Također, provjeri i stanje kočnica, svjetala i signalizacije kako bi osigurao sigurnost na putu.

 

Sljedeći sve savjete koje smo napisali, tvoje putovanje i automobil će biti ugodni i sigurni u svakom trenutku. Redovito održavanje i provjera ključni su za sigurnost, rad i udobnost tvog vozila tijekom toplih mjeseci. 

 

Želimo ti sretan i siguran put,

Tvoj LAQO

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...