Što je točno mikročip i čemu služi?

27. studenog, 2023.

Dobro došli u  svijet mikročipova, uređaja koji su postali neizostavan element brige za naše četveronožne prijatelje. Unatoč svojoj minijaturnoj veličini, oni nose veliku odgovornost u sigurnosti i identifikaciji naših ljubimaca. Prosječna cijena čipiranja ljubimca iznosi oko 15 EUR ovisno o veterinarskoj stanici. 

Što su zapravo ti mali čipovi?

Mikročip, poput agenta u malenom oklopu, postavljen je u tijelo naših krznenih prijatelja kako bi im pružio sigurnu i trajnu identifikaciju. Veličine nekuhanog zrna riže, ovaj mali uređaj nam može pružiti cijelu knjigu informacija o našim ljubimcima.

Što čini mikročip tako posebnim?

Svaki mikročip ima svoj jedinstveni identifikacijski broj, koji se može očitati pomoću posebnih skenera. Taj broj vodi do nacionalne baze podataka, gdje se čuvaju sve bitne informacije o ljubimcu. Brzina očitavanja je zadivljujuća, gotovo kao magija, a pouzdanost mu je impresivnih 99%.

Kako se ugrađuje?

Proces ugradnje čipa sličan je cijepljenju i gotovo je bezbolan za naše ljubimce. Veterinari ga postavljaju na određeno mjesto, obično u potkožje između lopatica. Tako, čak i ako se izgube ili postanu napušteni, briga za njih je puno jednostavnija - čitačem čipa, podaci su tu u djeliću sekunde.

Što je bitno za zapamtiti?

Bitno je razumjeti da mikročip ne služi za praćenje lokacije životinje, već isključivo za identifikaciju. On je mnogo praktičniji od tradicionalnih metoda, poput tetovaža ili ogrlica koje se lako izgube. Mikročip je kao nevidljivi čuvar identiteta naših ljubimaca. Broj mikročipa možeš pronaći u putovnici od svog ljubimca ili ga možeš saznati skeniranjem ljubimca kod veterinara. Biti će ti potreban prilikom izračuna cijene police osiguranja za svog psa ili mačku pa ti savjetujemo da ga pripremiš. 
 

Tvoj LAQO

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...