Imamo pobjednike 2. LAQOthona!

13. veljače, 2024.

Umjetna inteligencija, kvaliteta zraka i dekarbonizacija teme su pobjedničkih projekata drugog izdanja LAQOthona. Inovatori, inženjeri raznih područja, dizajneri i developeri prijavili su 190 sjajnih ideja posvećenih rješavanju problema održivosti, a žiri je, u sklopu Bug Future Showa, od deset finalista proglasio troje najboljih.

Prvo mjesto i 10.000 eura pripalo je rješenju Thorondrone, kojem je u fokusu nadzor i prikupljanje podataka s velikih urbanih i prirodnih područja pomoću specijaliziranih bespilotnih letjelica opremljenih umjetnom inteligencijom. 

Drugo mjesto i nagradu od 5.000 eura odnijela je ekipa s holističkim rješenjem koje koristi napredne tehnologije za praćenje i unaprjeđenje kvalitete zraka u određenom prostoru – Schuma.io. Ovo rješenje predstavlja sinergiju između sobnih biljaka i IoT rješenja. 

Treća je nagrada iznos od 3.000 eura pripala DeCarbonNet cjelovitom rješenju za dekarbonizaciju industrijskih tvrtki koje se sastoji od seta usluga baziranih na znanju, softverske platforme i hardverskih senzora. Klijenti se korištenjem platforme usklađuju s novom EU regulativom o dekarbonizaciji što im omogućuje bržu reakciju na utjecaj na okoliš, uz istovremeno poboljšanje profitabilnosti.

Odluku o pobjednicima donio je šesteročlani žiri sastavljen od vrhunskih stručnjaka i poznavatelja tehnologije i održivosti - Matija Žulj, osnivač i direktor deeptech startupa Agrivi, Marko Capek, magistar inženjer elektrotehnike sa specijalizacijom iz područja obnovljivih izvora energije i suosnivač udruge Terra Hub, Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adria, Bernard Ivezić, urednik magazina Startup Report i novinar Jutarnjeg lista te Helena Virić Gašparić, osnivačica i CEO Greenera, pobjednika prvog LAQOthona, na čelu s Anom Zovko, direktoricom Sektora za digitalni razvoj u Croatia osiguranju.  

Čestitamo finalistima i pobjednicima! 

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...