Kako određujemo cijenu obveznog osiguranja?

2. listopada, 2020.

laqo_blog_ilustracije_1590x1200_20200928_cijena_obveznog_w1940_267985a333.png

Sve što vas zanima o tome kako se određuje cijena obveznog osiguranja vozila na jednome mjestu.

Obvezno osiguranje vozila, kako mu i ime kaže, obvezno je za sve vozače. Ako na cesti vidite automobil, motocikl ili kakvo drugo privatno motorno vozilo, njegov je vlasnik morao ugovoriti policu obveznog osiguranja jer u protivnom ne bi smio sudjelovati u prometu. 

Ovo osiguranje pokriva štetu koju u slučaju prometne nesreće nanesete drugim osobama ili koja nastane na njihovim stvarima i služi kao pravni mehanizam koji osigurava da nitko svojom krivnjom ne može nanijeti štetu drugim sudionicima prometa, a da se ta šteta ne kompenzira. 

Moglo bi se pretpostaviti da nešto obveznoza sve ima i jednaku cijenu za sve, ali osiguranja su ipak malo kompleksniji proizvodi.

Kako na cijenu utječe vozilo?

Cijena obveznog osiguranja vozila usko je povezana s vjerojatnošću da izazovete nezgodu zbog koje će osiguranje morati isplatiti odštetu. Ako ste ikada kupovali policu online, u kalkulator cijene obveznog autoosiguranja upisivali ste podatke o sebi i vozilu čiji ste vlasnik. To je zato što na vjerojatnost da izazovete nezgodu utječe i to kakav ste vozač i kakvo vozilo posjedujete.

Primjerice, pri izračunu cijene autoosiguranja vozila su razvrstana po cjenovnim razredima ili platnim razredima te po snazi motora (kw). Snažnija vozila imaju veći potencijal da naprave ozbiljniju štetu, što uvećava rizik koji osiguravajuća kuća preuzima i tako povećava cijenu vaše police. Osim toga, cijena osiguranja varira ovisno o tipu vozila. Vjerojatnost nesreće nije ista ako vozite Nissan, Mercedes ili Audi, a osiguravajuće kuće moraju to uzeti u obzir pri izračunu. 

Kako na cijenu utječe vozač?

Možda vas je zanimalo zašto vas kalkulatori za izračun cijene traže prebivalište ili mjesto u kojem imate prijavljen boravak. Cijena se određuje i prema mjestu boravka jer su vozačke navike na različitim mjestima drukčije, pa su i vjerojatnosti da dođe do nesreće drukčije. Nije isto vozite li uglavnom po gradu ili postoji vjerojatnost da ćete više voziti po makadamu. Najjeftinija županija za autoosiguranja u Hrvatskoj u pravilu je bila Bjelovarsko-bilogorska, a najjeftiniji grad Daruvar.

Naravno, i sam vozač utječe na to kolika je vjerojatnost da mu se dogodi nezgoda, tako da se pri određivanju cijene u obzir uzimaju i njegove karakteristike, poput godina i vozačkog iskustva, ali i vozačke povijesti. Ako u protekloj godini niste prijavljivali prometne nesreće, na cijenu osiguranja dobit ćete određeni postotak popusta koji se zove bonus. U suprotnom, ako ste skloni nezgodama i često ih prijavljujete, cijena osiguranja bit će vam uvećana za određeni postotak ili malus. Ako želite znati više o sustavu bonusa i malusa, sve možete saznati u objavi na blogu koju smo posvetili upravo toj temi - Što su točno bonus i malus?

A sad kad znate kako se računa, cijenu svog obveznog osiguranja vozila možete saznati pomoću LAQO kalkulatora.

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...