Što treba znati prije nego ugovorite svoju prvu policu

23. rujna, 2020.

laqo_blog_ilustracije_1590x1200_20200928_prvi_auto_w1940_302e4cf73a.png

Prije nego što svojim prvim automobilom izađete na cestu, morat ćete ugovoriti policu Obveznog osiguranja vozila. Ovdje možete pronaći osnovne informacije o funkciji, izračunu cijene i bonusu i malusu.

Dakle, postali ste vlasnik automobila prvi put. 

Sigurni smo da ste prilično uzbuđeni zbog pustolovina u koje se spremate upustiti sad kad ste napokon na vlastita četiri kotača. Također smo poprilično sigurni da baš i niste očekivali koliko će papirologije zahtijevati cijeli postupak.

Ne brinite se. Ako vam je već pomalo dosta silnih papira, na pravom ste mjestu. LAQO je jedino 100% digitalno osiguranje vozila i ovdje nećete morati ništa potpisivati ni pokazivati. Kad smo već kod toga, Obvezno auto osiguranje tek je tehnička stvar koju ćete ipak morati riješiti prije nego što izvedete svoj novi automobil na cestu.

Što je Obvezno osiguranje vozila

Osiguranje od autoodgovornosti, što mu je službeni naziv, propisano je zakonom i moraju ga imati svi vlasnici vozila. Ovo osiguranje pokriva štetu koju u slučaju prometne nesreće nanesete drugim osobama ili koja nastane na njihovim stvarima. Da se plastičnije izrazimo, ovo je osiguranje koje vas pokriva, primjerice, ako pri parkiranju očešete nečiji automobil. U tom će se slučaju osoba čiji ste automobil ogrebali naplatiti od vaše osiguravajuće kuće. Dakle, vi ste osiguranik, ali ne i krajnji korisnik ovog osiguranja. Ono štiti vas, ali vi nećete naplatiti svoj trošak u slučaju nezgode ili štete.

Na cijenu auto osiguranja utječe niz faktora koji su uglavnom povezani s vjerojatnošću hoće li vam se dogoditi nezgoda za koju će osiguravajuća kuća potom morati platiti odštetu.

To su detalji vezani za vaš automobil kao što su starost i tehničke karakteristike poput snage vozila ili detalji vezani za vas kao vlasnika vozila kao što su vaše godine, vozačko iskustvo i mjesto u kojem živite. Izračun prvog autoosiguranja tako velikim dijelom ovisi o tome imate li star ili nov, slabiji ili snažniji auto te o mjestu u kojem živite, odnosno hoćete li se više voziti po gradu ili je pak vjerojatno da ćete voziti i po makadamu.

Osiguranje automobila za mlade u pravilu je, zbog nedostatka iskustva, nešto skuplje.

Najveći je faktor pri određivanju cijene vaša vozačka karijera

50% bonusa za sve ugovorene police

No najveći je faktor pri određivanju cijene vaša vozačka karijera, odnosno podatak uključuje li ona niz nezgodica ili ste dokazano siguran vozač. Umanjenja ili dodatci na cijenu Obveznog autoosiguranja ovisna o vašoj vozačkoj povijesti u osiguravateljskom se žargonu zovu bonus i malus. Ako u protekloj godini niste imali nijedan osigurani slučaj, visina premije bit će umanjena za određeni postotak (bonus), a ako ste imali više štetnih slučajeva, osnova premije bit će uvećana za određeni postotak (malus).

Različite osiguravajuće kuće imaju različite politike kad dodijeljuju bonus za prvo osiguranje automobila. Dobra je vijest da u LAQO osiguranju maksimalni bonus od 50% dodjeljujemo pri svakoj prvoj kupnji police, uključujući i kupnju prve police autoosiguranja uopće.

Ako vas zanima kolika bi točno bila cijena vašeg prvog autoosiguranja, možete je brzinski izračunati na našem kalkulatoru.

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...