Sve što trebate znati o kasko osiguranju

28. rujna, 2020.

laqo_blog_ilustracije_1590x1200_20200928_kasko_w1940_1c4bee85a9.png

Pripremili smo kratki vodič u kojem ćete pronaći sve što trebate znati o kasko osiguranju.

Kasko osiguranje vjerojatno je najpoznatiji pojam u svijetu autoosiguranja i može se pretpostaviti kako većina zna što Kasko osiguranje pokriva. No za svaki slučaj ponovimo: polica Kasko osiguranja pokriva štetu koja na vašem automobilu nastane nezgodom u prometu, a, za razliku od police Obveznog osiguranja vozila, Kasko štetu pokriva i ako ste vi krivi za štetni događaj. Kasko istodobno pokriva i oštećenja na autu koja su se dogodila izvan prometa, poput pokušaja krađe ili provale te oštećenja uslijed vremenskih nepogoda.  

Naravno, postoje izuzeci i uvjeti kasko osiguranja kod kojih nećete moći prijaviti i naplatiti štetu. Primjerice, ako ste nezgodu izazvali u alkoholiziranom stanju, niste imali zimske gume koje ste morali imati, štetu ste izazvali namjerno i slično.  

Kako se određuje cijena?

Kao i kod Obveznog osiguranja vozila, cijena police Kasko osiguranja vozila određuje se prema karakteristikama vašeg vozila i vas kao vozača. Jezgrovito objašnjeno, osiguranje cijenu police određuje prema vjerojatnosti da će morati isplatiti naknadu, a na tu vjerojatnost utječu starost vozila, njegova marka, snaga i ostale karakteristike, te vaša dob, iskustvo i sklonost nezgodama u prošlosti. Više detalja o određivanju cijene Obveznog autoosiguranja možete pronaći u blogu u koji smo napisali ovdje.

No cijena Kasko osiguranja značajno je više modularna od cijene Obveznog osiguranja vozila jer osiguravajuće kuće omogućuju da sami sudjelujete u kreiranju vlastite police biranjem pokrića koje će ona uključivati. Na primjer, sami možete odabrati ili iz svoje police izostaviti pokriće štete nastale sudarom s divljači, želite li da vaša polica pokriva trošak usluga vuče ili Kasko malu štetu (saniranje sitnih ogrebotina i oštećenja bez iskorištavanja pune Kasko police).  

U LAQO osiguranju uz Kasko je moguće ugovoriti sljedeće dodatne opcije: Vuča i asistencija te Vozač i putnici.

Vremenska i druga ograničenja

Također, Kasko police omogućuju i korištenja instrumenta franšize (sudjelovanja u šteti), odnosno moguće je smanjiti cijenu police obvezujući se da ćete dio štete, ako do nje dođe, platiti sami.  

Istražujući Kasko osiguranja, možda ste naletjeli i na termin mali Kasko. Riječ je o ponudi nekih osiguravajućih kuća koje uz Obvezno osiguranje nude i dodatno pokriće štete na vašem vozilu u slučaju prometne nezgode, ali bez pokrića drugih rizika poput štete nastale vremenskim nepogodama ili pokušajem krađe, koje podrazumijeva uobičajeni, "veliki" Kasko.  

Što kad se dogodi nezgoda?

Ako vam se dogodi nesreća i želite naplatu Kasko osiguranja, potrebno je popuniti obrazac za prijavu Kasko štete. Riječ je o jednostavnom upitniku u kojem trebate ostaviti svoje podatke i podatke o vozilu te pružiti osnovne informacije o štetnom događaju. Uz upitnik, ovisno o veličini nezgode, možda ćete morati priložiti presliku policijskog izvještaja, prometne i vozačke dozvole, rezultata alkotesta ili Europsko izvješće o nezgodi i fotografije vozila.

Srećom, u LAQO osiguranju taj će vam postupak biti iznimno brz i jednostavan. Naime, kao i u svim ostalim interakcijama s nama, cijeli je proces potpuno digitalan, ne uključuje papire i šaltere, nego se sve, uključujući prilaganje dokumenta, može odraditi preko aplikacije u kojoj već imamo sve vaše podatke.  

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...